Vinkkejä etäopiskeluun

Etäopiskelu on oiva vaihtoehto silloin, kun haluat päivittää ammatillista osaamistasi työssäkäynnin ohessa ajasta tai paikasta riippumatta tai opiskella aihetta, jota omalla paikkakunnallasi ei ole tarjolla. Useat oppilaitokset tarjoavat etäopiskeluvaihtoehtoja osana opintokokonaisuuksiaan ja esimerkiksi avoimissa ammattikorkeakouluissa ja yliopistoista voit valita yksittäisiä kursseja, jotka parhaiten tukevat omaa kehitystäsi ja mielenkiinnon kohteitasi.

Etäopiskelu ei ole sidottu paikkaan eikä usein tiukasti myöskään aikaan, joten se on joustavasti sovitettavissa kunkin opiskelijan omiin aikatauluihin. Tästä johtuen etäopiskelu kuitenkin vaatii myös erittäin paljon omaa aktiivisuutta, ajankäytön suunnittelua ja vahvaa itsekuria, jotta se johtaisi toivottuihin tuloksiin.

Tähän artikkeliin olemme keränneet vinkkejä, joiden avulla teet etäopiskelusta tehokkaan ja omia tavoitteitasi tukevan työskentelymuodon. Onnea etäopintoihin!

Varmista, että työvälineesi toimivat

Yleensä etäopiskelu ei vaadi monimutkaisia laitteita ja ohjelmistoja, vaan tavallisella tietokoneella ja riittävän nopealla nettiyhteydellä pääsee jo pitkälle. Etäopiskelun työkaluja ovat esimerkiksi videokonferenssit ja -luennot, ryhmätehtävät, tutustuminen kirjallisuuteen ja muut etätehtävät. Usein oppiminen tapahtuu virtuaaliympäristössä, jossa opiskelijat pääsevät verkon kautta keskustelemaan keskenään sekä opettajan kanssa, osallistumaan keskusteluihin, esittämään mielipiteitä ja työskentelemään ryhmässä.

Jotta osallistuminen onnistuisi ongelmitta ja opiskelukokemus on sujuvaa, on tärkeää pitää työvälineet, niistä tärkeimpänä tietokone, toimintakunnossa. Huolla konettasi tarvittaessa ja käytä sillä opintomateriaalissa suositeltuja selaimia, mikäli sellaisia on. Päivitä selaimista uusimmat versiot varmistaaksesi, että opiskeluun tarkoitetut nettisivut toimivat parhaalla mahdollisella tavalla ilman jäätymisiä.

Muuten etäopintoihin toimivat samat keinot kuin lähiopintoihinkin, joten on tärkeää tunnistaa oma oppimistyylinsä ja kehittää opiskelutapojaan sen mukaisesti. Esimerkiksi visuaalinen oppija voi hyötyä kirkkain värein tehdyistä muistiinpanoista ja mind mapeista, auditiiviselle oppijalle puolestaan sopii luentovideoiden katselu ja kuuntelu. Monissa etäkursseissa kirjoittaminen korostuu kommunikoinnissa.

Organisoi ajankäyttösi

Kaikki tiedämme tunteen, jolloin tiedämme, että meidän pitäisi tehdä jotakin, mutta emme saa aikaiseksi, eteen tulee aina tärkeämpää tekemistä tai aika ei yksinkertaisesti riitä. Etäopiskelu vaatii erityisen paljon itsekuria, sillä toisin kuin lähiopetuksessa, se ei sisällä annettuja lukujärjestyksiä tai ryhmäpainetta niiden noudattamiseksi. Toki myös etäkursseihin kuuluu kurssisuunnitelmat ja aikataulut, mutta niiden antamissa rajoissa kukin opiskelija voi itse suunnitella osallistumisensa ja aikansa, jonka opiskeluun käyttää.

Jotta todellakin saat tehtyä kaikki kurssiin kuuluvat tehtävät ja opiskeltua tarvittavat aihealueet, on oma ajankäyttö syytä suunnitella tarkasti. Mieti jo etukäteen ennen opintojen aloittamista, paljonko sinulla on niihin aikaa käytettävänä ja valitse kurssisi sen mukaisesti. Pohdi, koska sinulle on paras aika opiskella: teetkö sen mieluiten illalla ennen nukkumaanmenoa, heräätkö kenties aamulla aikaisemmin ja varaat aamun ensimmäiset tunnit tehokkaaseen opiskeluun ja pystytkö mahdollisesti hyödyntämään vaikkapa lounastunnit?

Varaa kalenterista etukäteen ajat, jotka pyhität kokonaan opiskelulle ja merkitse ne selkeästi ylös välttääksesi kiusausta keksiä muuta tekemistä. Tee itsellesi välitavoitteet ja tärkeintä kaikessa: pysy suunnitelmassasi. Muista, että vastuun opinnoistasi ja sitä kautta tietojesi ja osaamisesi kasvattamisesta kannat sinä, mutta myös hyödyt tulevaisuudessa saat omaan käyttöösi.

Järjestä työrauha

Jotta saat työsuunnitelmasi toteutettua, on sinun tärkeää järjestää itsellesi rauhallinen ympäristö ja työrauha opiskeluhetkiin. Mitkä ovat sinulle opiskeluun parhaiten sopivat puitteet, jotka mahdollistavat keskittymisen ja tehtävissä edistymisen? Kuinka saat luotua tunnelman, josta ammennat tarvittavat ideat ja inspiraation opintoihisi? Miksi ylipäätään lähdit etäopintoihin? Pidä motivaatio kirkkaana mielessäsi ja kirjoita se vaikka ylös.

Mikäli opiskelet kotonasi ja jaat sen myös muiden ihmisten, esimerkiksi oman perheen tai kämppäkavereiden kanssa, on tärkeää kertoa heille, että työskentelet etäopintojesi parissa ja tarvitset siihen omaa aikaa. Mikäli keskittyminen kotona tuntuu hankalalta ja vaikkapa kotityöt tai muut arjen hoitamattomat askareet varastavat huomiosi, harkitse myös muita paikkavaihtoehtoja. Esimerkiksi kahvilat tarjoavat usein hyvän Internet-yhteyden ja niissä näkee paljon ihmisiä työskentelemässä kannettavien tietokoneidensa kanssa.

Jos hälinä häiritsee, laita nappikuulokkeet korviin, osta itsellesi piristävä espresso tai rauhoittava yrttitee ja istu alas kirjoittamaan tehtäviä tai lukemaan kurssimateriaalia. Rauhallisempaa ympäristöä kaipaavalle esimerkiksi kirjastojen lukusalit voivat tarjota hyvät olosuhteet keskittymiselle.

Tutki omaa opiskelukäyttäytymistä ja mieti, mikä sinut saa parhaiten viritettyä oppimismoodiin. Toisille toimii rauhallinen taustamusiikki ja esimerkiksi YouTubesta löytääkin helposti soittolistoja, joihin on jo valmiiksi koottu keskittymistä tukevaa instrumentaalimusiikkia tai vaikkapa sateen ropinaa. Jos keskityt helpommin hikiliikunnan jälkeen, sijoita opiskeluhetkesi liikuntatuokion perään.

Ole aktiivinen

Lähiluennoilla joskus pelkkä passiivinen paikallaolo voi riittää, vaikka se ei toki useinkaan tuo parasta oppimistulosta. Etäopiskelussa passiivisuus ei toimi, vaan oma aktiivisuus on erittäin tärkeää. Esimerkiksi osallistuminen ryhmäkeskusteluihin virtuaalisessa oppimisympäristössä voi olla edellytys hyväksytylle suoritukselle tai tuoda lisäpisteitä, sillä etäopiskelussa läsnäolo perustuu osallistumiseen, eikä niinkään fyysiseen paikalla olemiseen.

Pidä huoli jaksamisestasi

Usein etäopinnoista innostunut haalii alussa itselleen jopa liikaakin kursseja ja tekemistä. Muista, että oppimista tukee parhaiten kunnollinen keskittyminen ja tehtävistä, joita et ehdi tekemään, et myöskään opi mitään. Järjestä itsellesi riittävästi vapaa-aikaa, joka auttaa palautumaan opiskelusta ja työnteosta ja palkitse itseäsi onnistuneista suorituksista. Etäopiskelun on tarkoitus olla myös sinulle mukava ja opettavainen kokemus, ei pelkkää hikistä puurtamista!