Oppisopimukset

Oppisopimus on loistava tapa hankkia itsellesi uusi ammatti esimerkiksi aikuisiällä. Oppisopimus tarjoaa sinulle mahdollisuuden työskennellä palkkatyössä, sekä suorittaa tutkinto samalla. Tämä on erinomainen keino vaikkapa perheellisille, joilla ei ole varaa palata täysipäiväiseksi opiskelijaksi.

Oppisopimuspaikan hankinta ei ole sen vaikeampaa/helpompaa, kuin työpaikankaan hakeminen. Sinun tulee itse etsiä työnantaja, jonka jälkeen voit ottaa suoraan yhteyttä oppilaitokseen ja saada opinto-ohjaajalta neuvot etenemistä varten. Riippuen työkokemuksestasi, sekä edellisestä koulutushistoriastasi, oppisopimuskoulutus kestää 1-3 vuotta, jonka jälkeen valmistut haluamaasi ammattiin.

Työpaikat

Oppisopimuksella voit opiskella ja työskennellä lähes missä tahansa, mutta suosituimpia aloja ovat esimerkiksi kokit, ravintolahenkilökunta, rakennus ja kirvesmiehet, sekä logistiikka-alan ammattilaiset. Työnantajaa lähestyessä, kannattaa tehdä taustatyö hyvin, sillä ihan jokainen työnantaja ei ole välttämättä innoissaan siitä, että heille tulee “osaamaton” opiskelija töihin. Modernissa yhteiskunnassamme, vanhanaikaiset työnantajat alkavat pian olemaan historiaa ja yhä enemmän saammekin kannustusta siihen, että pystyisimme opiskelujen kautta kehittämään itseämme henkilönä. Oppisopimuskoulutus voi parhaassa tapauksessa olla väylä vakituiseen työsuhteeseen!

Varsinkin ravintola-alalla työvoimapula on suurta, vaihtelevien työolosuhteiden vuoksi. Ravintolakokin työ ei varmasti ole sieltä helpoimmasta päästä ja se vaatiikiin tietynlaista omistautumista omalle alalle. Kokki työskentelee lähes aina viikonloppuisin, sekä iltavuoroissa. Toki lounasaikoihin työskentelevät suurtalouskokit saavat nauttia hieman paremmista työajoista, mutta samalla koko ruoanlaiton ydin jää kokematta. Lounasravintolassa et välttämättä pääse oikeasti tekemään ruokaa, vaan kaikki tehdään mahdollisimman isolla katteella, laadusta tinkien.

Yksityisomistuksessa olevaan ravintolaan (ei ketjuravintola) on hieman vaikeampi päästä oppisopimuksella töihin, sillä yleensä tällaisissa paikoissa työntekijältä vaaditaan tinkimätöntä ammattitaitoa, heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Suosittelemmekin, että tutkit vaihtoehtojasi ketjuravintoloiden puolelta, esimerkiksi Amarillo, Rosso, tai vaikkapa Burger King.

Työllistyminen pelialalla

Suomessa ehkä kovinta huutoa tällä hetkellä on peliala, sekä siihen liittyvät työtehtävät. Supercellin ja Rovion kaltaiset, usean sadan miljoonan euron liikevaihtoja pyörittävät yritykset rekryävät listoilleen opiskelijoita enemmän kuin koskaan ennen. Työvoimapulan on ennustettu kasvavan tällä alalla huippulukemiin vuoteen 2020 mennessä, johtuen suuresta kysynnästä. Suomi tuottaa pelejä, sekä teknologiaa maailmalle enemmän kuin siihen ehditään kouluttaa työntekijöitä.

Vaikka Suomi onkin suhteellisen aikaisin herännyt tähän todellisuuteen, olemme hieman aikataulusta jäljessä. Peliala työpaikkana on erittäin pitkäjänteinen, sillä yksi hyvä työpaikka saattaa poikia tulevaisuudessa aina vain rahakkaampia tarjouksia. Osaajista onkin kysyntää, joten mikäli mietit itsesi kouluttamista tälle alalle, suosittelemme lämpimästi aloittamaan niin pian kuin mahdollista.

Sama pätee myös netticasinoiden ympärillä pyörivään pelialaan, jossa suomalaiset ammattilaiset viedään käsistä, ja usein kutsutaan esimerkiksi Maltalle työskentelemään. Tämä on suuri menetys muun muassa Veikkaukselle, sillä nuori sukupolvemme ei pysty valitettavasti arpajaislainsäädännön vuoksi työskentelemään pelialalla, Suomen rajojen sisäpuolella. Mahdollisia työsuhteita oppisopimuspaikat mielessä kannattaa tarkistaa esimerkiksi tältä sivustolta. Sivulla on kymmeniä erilaisia peliyhtiöitä, jotka etsivät nuoria ja nälkäisiä työntekijöitä lähes päivittäin riveihinsä.

Koulutuksen jälkeen

Kun olet oppisopimuksesi suorittanut, seuraava vaihe on vakituinen työllistyminen omalle alallesi. Usein kuitenkin käy niin, että kun olet opiskellut 3 vuotta, on mielesi jo muuttunut siitä, mitä haluaisit elämässäsi tehdä. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä suorittamasi opintopisteet, sekä saamasi työkokemus ovat varmasti eduksesi uuden työpaikan hankinnassa tai toiselle alalle suuntautuessa. Varsinkin saamasi opintopisteet ovat äärimmäisen arvokkaita, sillä nyt voit jopa jo suunnitellu yliopisto, tai ammattikorkeakoulu-tasoista opetusta, jonka jälkeen vain taivas on rajanasi.

Mikäli olet esimerkiksi kouluttautunut ravintolakokiksi, pystyt nyt jatkamaan opintojasi ammattikorkeakoulussa ja kouluttautua esimerkiksi asiantuntijaksi gastronomian alalla. Sanomattakin selvää, että tämän tasoisten koulutusten jälkeen palkkaluokkasi tulevissa työpaikoissa tulee nousemaan huomattavasti.